Bismillahirohmanirrahim...

Assalamualaikum...

Berbicara mengenai Surah Al-Fatihah, sape tak tahu kan dengan surah ni ...menjadi rutin harian dalam kehidupan sebagai seorang muslim untuk membacenya..terutama dalam solat..tak sah solat tau kalau xbace surah ni..tapi, tahukah kite dengan maksud surah ini..ha..perlu jugak kite tahu maknanye..supaye khusyuk pabile solat...Tapi, kebanyakan orang xamik peduli dengan hal ni dan menganggap ianya tak penting..uish..silap tu..wajib tahu tau..(mengaji pun kne faham makna yang dibaca..)

Al-fatihah, merupakan surah Pembukaan yang telah diturunkan di Makkah yang mempunyai 7 ayat dan mengandungi maksud yang sungguh bermakna. Ia juga dinamakan sebagai Ummul Kitaab kerana merupakan ibu atau sebagai pembuka dan permulaan dalam inti sari kandungan Al-Quran dan ia dibace berulang disetiap kali rakaat dalam solat. Jum same2 kite hayati maksud surah Al-Fatihah...

1 .بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

2 .ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـٰلَمِين

Segala puji bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

3 .ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

4 .مَـٰلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين

Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).

5 .إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ

Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.

6 .ٱهْدِنَا ٱلصِّرَ ٰط ٱلْمُسْتَقِيمَ

Tunjukilah kami jalan yang lurus.

7 . صِرَ ٰطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ

Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

AMIN...

Surah ini boleh dikatekan sebagai 'basic' pade seseorang muslim..kerane ape..kerane dengan surah ini kite dapat mengenali diri dan mengenal PenciptaNya sendiri... dan sekaligus juge seseorang itu akan merasekan surah ini sebagai satu keperluan dalam kehidupannye. Manusia yang pade hakikatnye sebagai hamba Allah yang lemah dan sering melakukan kesilapan apatah lagi pabile hatinye yang mudah berbolak-balik tidak kire waktu dan setiap saat ketika dihujani ujian mahupun tidak..Dan Allah itu Maha Mengetahui hakikat ini kerana bukankah Dia itu Maha Pencipta segala sesuatu di segenap alam ini..dan semuenye terangkum dalam makna surah ini.


Pernah baca akhbar mengenai ini :

em..mungkin ade yang tidak memahami, kenape kne faham maknanye? ape manfaatnye? kenape dan kenape?...Bukan ke setiap ape yang kite lakukan, zahirkan, dan segalenye perlu pengertian yang jelas? apatah lagi segala yang kite ungkapkan perlu kite ketahui maknanye secara nyata? Samela dengan membaca Al Quran dan surah al-Fatihah ini.. Membace surah Al-Fatihah ini juge same seperti kite berdoa, bermunajat kepada Allah..memohon ditunjukkan jalan yang benar dan bukan jalan yang sesat..bermakna kite memohon perlindungan dariNya..Banyak makna tersirat dan keistimewaan dengan mengamalkan membaca surah ini..dan maksudnye juga boleh dikatakan merangkumi secara keseluruhan yang terdiri daripada usul ad-din dan cabang-cabangnya seperti aqidah, ibadah, tasyri', iqtikad dengan hari akhirat, beriman dengan sifat-sifat Allah yang mulia dan mengesahkannya dalam beribadah dan meminta pertolongan kepada Allah SWT. (fahami maknanye dengan teliti^^)


Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda yang bermaksud :

"Membaca Fatihah pahalanya seperti sepertiga Al-Quran" dan juga

Nabi Muhammad s.a.w bersabda,

"Surah Al-Fatihah adalah untuk apa ia dimaksudkan dalam bacaanya dan Fatihah itu pembuka maksud bagi orang-orang mukmin."

Sesiapa yang membaca surah Al-Fatihah dalam keadaan berwuduk sebanyak 70 kali setiap hari selama tujuh hari lalu ditiupkan pada air yang suci lalu dimimum maka ia akan memperolehi ilmu dan hikmah serta hatinya dibersihkan dari fikiran yang rosak.

Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 20kali setiap selesai sembahyang fardu lima waktu maka Allah s.w.t. luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannya dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan-angankan, dapatkan berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, berpenghidupan baik dan ia pula anak-anaknya terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dianugerahkan kebahagiaan dan sebagainya.

Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah diwaktu sahur (tengah malam) sebanyak 41 kali maka Allah s.w.t.bukakan pintu rezekinya.

~Celik minda, Celik Hati~ moge selepas ini kite same menghayati dan memahami maksud yang terdapat dalam "Surat Cinta" dari Allah, sungguh semuenye untuk kebaikan kite sendiri dan bukan selainnya. Wallahu a'lam.


p/s : "tak pelik klu ramai yang tak tahu maksud al-fatihah dan mungkin pelik kalau ramai yang tahu mengenainye...?

sehari 5x solat..alfatihah wajib dibaca disetiap kali rakaat jadi bape kali baca alfatihah..17x..jadi sebanyak itu xkan xleh hafal maknanye kan...jom latih diri..moge jadi Hamba Allah yang abadi dan disyurga menanti:)

0 comments:

"Always Be There"