Bismillahirahmanirrahim…Assalamualaikum wbt..

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya”

(Al-Baqarah:286).

Dunia indah harum mewangi,

cantik bersinar si matahari,

hidup gundah tiada terperi,

tanda ujian dari Ilahi..

Hati damai senyum terukir,

Tanda kasih kurniaan Ilahi,

Hikmah terselit di tepi tabir,

Hanya Allah kunci rahsia dihati.

Kehidupan yang diberikan kepada setiap hambanya di muka bumi ini tidak diaturkan oleh hamba itu sendiri, ada yang sentiasa merencanakannya…disetiap detik yang dilewati. Apa yang berlaku, kejadian yang menimpa atau pelbagai masalah yang ditempuhi telah diaturkan oleh Maha Pencipta. Kite sebagai hamba, perlu berusaha sehabis baik, teguhkan kepercayaan kepada Yang Maha Esa Pentadbir sekalian alam, yang memiliki kerajaan dilangit dan dibumi pasti kebaikan atas setiap yang berlaku.

Tidak diminta dugaan, tidak diminta kesenangan namun Allah mengetahui kesemue yang diperlukan oleh hambanya tanpa berkurangan sedikitpun. Cume yang menjadi persoalan, hanye kepada manusia yang dikurniakan hidup didunia.

Terkenangkan kepada seorang sahabat, junior saye (diikut umur & ilmu dia adalah senior saye), pertama kali mengenali, kami tinggal di rumah yang same time di kolej. Pade awalnya, masih renggang dan time tu saye agak sibuk uruskan pengajian utk sem 5, mase agak terhad utk mengenali lebih dekat. Pade suatu ketike saye dan teman sebilik dikejutkan yang die sakit dan ahli rumah saye yang lain terlalu panic menyebabkan rumah tu agak kelam-kabut. Saye sangat blur time tu, sebab xtahu “die sakit ape? Sampai xleh nak gerak?” dan saye hanye ingatkan die gastric. Saye tanyekan pade rakan serumah yang lain, rupenye diorang semue dah tahu die sakit ape..kecuali saye n rakan seblik saye yang xtahu..Oh..big mistake…baru saye terfikir, saye masih tidak dapat luangkan mase dgn rakan serumah. Selepas dari kejadian tu..Alhamdulillah kami makin rapat dan die menceritekan penyakit yang die hadapi. Walaupun saye xbape faham name penyakit tu, tapi saye tahu penyakit tu sangat menyakitkan. Hari berganti hari dan bulan berganti bulan saye cube memahami keadaan kesakitan die, sehingga saye ditakdirkan untuk menjage die pade hujung exam final year semester 5. Penyakit die menyerang tanpe mengira waktu, dan bile penyakit die menyerang boleh menyebabkan die tak boleh bergerak, sendinye akan membengkak dan jike teruk die xboleh bersuara untuk memanggil. Jadi alternative saye pastikan die letak telefon disebelahnye untuk segere memanggil sekiranya berlaku ape2 (takut yg menjage terlelap..huhu), tapi ade mase die xboleh angkat telefon, jadi xleh tido terlalu lena.. ^_^

Ketike die menghadapi kesakitan yang tidak dapat digambarkan walaupun hanye terlantar, mulut kunci seribu bahasa dan peluh dingin mengalir di dahi… (umm…kalaulah saye boleh m’ambil rase sakitnye tu utk kurangkan kesakitannye……….) tatkale menggosok jarinye yang membengkak, mengurut kaki dan badannye yang lemah..terbayang difikirkan, macam mane die boleh menanggung kesakitan yang bersarang dalam tubuhnye bertahun-tahun? Bagaimana die menghadapi kesakitan yang terpakse mengorbankan keinginan dan hasrat hati die selame ini, berjalan dalam keadaan yang terbatas(perlu dipapah jike berjalan terlalu lama), terpakse menelan ubat saban waktu?. Die pernah belajar di Darul Quran dan sambung ke Syria, namun terpakse berhenti sebelum waktunye kerana keadaan dirinye yang tidak mengizinkan. Namun cite-citenye tidak terhenti disitu, kekuatan azamnye menyebabkan die menyambung pengajiannye di UPSI dalam jurusan Pendidikan Bahasa Arab. MasyaAllah, hebat orangnye semangatnye tidak pernah luntur. Die seorang yang ceria, baik hati dan sangat senang didampingi. Namun ape yang menimpanye tidak pernah tukarkan die menjadi seorang yang tidak yakin pade diri malah die semakin yakin dan meneruskan hidup dengan tabah. Adekah saye boleh hadapi ape yang die hadapi? Allahurabi…sangat kerdil rase diri ini.

Kami sering berkongsi cerita diantara suke dan duke…ketawa dan sedih bersame, bertukar fikiran , sumber rujukan dan sebagainye. Sangat rindu mengenangkan kenangan di kolej dulu. Die saye jadikan model terbaik. Agak lame tak jumpe selepas saye tamatkan pengajian hujung tahun 2011 sementare die sekarang sedang dalam pengajian di semester yang ke 5. Mase nak amik transkrip awal tahun ni kami xberkesempatan untuk berjumpe sebab die di Kuala Lumpur untuk pertandingan bahas Bahasa Arab. Hanye bebalas massage namun xsame klu berjumpe bertentang matekan… semalam rindu saye makin bertambah selepas bace post-postnye difbnye… diantare postnye ;

28/2/2012 via SLimRiverHospital
~kata doktor: " Penyakit awak xada penyembuhnya, xleh d rawat, hanya bule d kawal sblm masuk peringkat yg lebih teruk, kalo dah teruk sgt, awak xkan ada keupayaan untuk bergerak selama2nya.." YAKIN lah Pada ALLAH..La syifaa illa syifahu..syifaan la yughodiru saqoma.."

Sungguh, sangat sebak..dan….hanye Allah yang tahu perasaan bile baca post tu…jike saye sesedih itu, bagaimane perasaan die yang menghadapi situasi tersebut, mendengar kate-kate doctor tu? Macam mane die terime? Ya Allah, besar dugaanMu untuknye..Apepun doctor hanye utusan Allah untuk meramal, namun yang menentukan hanye Allah. insyaAllah segala penyakit ade penawarnye kecuali mati…nukilan kate-kate semangat saya utuskan, moge die tabah hadapi dugaan. Sungguh, die dalam keadaan sukar sekarang… moge Allah sentiasa titipkan ketabahan dan keyakinan yang teguh berpanjangan dan moge Allah berikan kesembuhan untuknye. Ameen.

Allah menguji tanda sayangnye pade hamba, hikmahnye pasti ade terukir sebagai ganjaran pahala di sisiNya. Jadi malu sendiri, pade die yang tabah menghadapi kesakitan ujian yang besar berbanding diri yang hanye diuji tidak seberat mane namun sangat cepat mengeluh…Allahuakhbar. bagaimane kite gunekan nikmat kesihatan yang ade dalam hidup seharian..bersyukurkah kite atas kesempatan hidup yang diberikan Allah..bersyukurkah kite atas nikmat untuk berjalan tanpa batas, melangkah dengan penuh gagah, berbicare tanpe henti, menggapai tangan setinggi langit, berdiri tanpa dipapah dan mempunyai teman sehati...ya die pernah 'ditolak' kerana dugaan yang satu ini..Ya Rabbi sungguh banyak nikmatNya..bersyukurlah kite kerana masih diberi peluang merasai nikmat kesihatan berbanding die. Lailahaillah...

Bersangka baik dengan Allah, insyaAllah disetiap kesulitan itu pasti ade kemudahan. Jike kesakitan yang die hadapi itu lebih mendekatkan Dia dengannya dan menjadikan die serikandi yang terpilih dikalangan terpilih, redhakan hatinye dengan setiap dugaanMu ini. Ya Rahman, jadikan kehidupan die sebagai pengajaran untuk hambanye ini, tabah dan yakin dengan ketentuanMu. Selamanya.

*Minta doakan untuk kesembuhan, kekuatan dan ketabahan die @ kak fida.

Abu Zar menyatakan :

" Aku mencintai dunia pada 3 perkara ; 1) lapar, 2) sakit, 3) mati "

Rasulullah s.a.w bertanya : " Kenapa demikian? "

Abu Zar menjawab :

" 1) Aku cintakan lapar kerana dengan lapar dapat menjernihkan hati, 2) aku cintakan sakit kerana ia dapat mengurangkan dosaku, 3) aku cintakan mati kerana melalui mati aku dapat menemui Allah "

p/s : Masih adekah yang dapat menerime saye sekiranye saye dikurniakan penyakit sedemikian atau selainnye? Masih sudikah si dia?

6 comments:

Ameer Faris Azman said...

terkesan mmbacanya..ukhuwah fillah salam wbr =)

Nur_Ma"Khairatun Hisan" said...

=) Salam ukhwah fillah, time kasih singgah ^_^'

amanina subri said...

bestnyee.firt time kunjung disini..assalaimualaikum!

masturah said...

salam nice... follow sye ea...

http://strawberrycoklatyumm.blogspot.com/

AienAiril said...

salam ukhuwah perkongsian yg menarik.
jemput lawat disini dan dapatkan barangan muslimah dan buku2 menarik dari ustaz riduan. semoga mendapat manfaatnya :)
http://e-storebasyirah.blogspot.com

Nur_Ma"Khairatun Hisan" said...

amanina subri : Waalaikumussalam, time kasih sudi singgah ^_^


masturah : insyaAllah..mekasih follow..

AienAiril " Salam Ukhwah..time kasih sudi singgah...insyaAllah =)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

"Always Be There"