Bismillahirahmanirrahim… Assalamualaikum wbt.. Moge semuenya dalam lindungan Rahmat dan Keberkatan Allah SWT sentiasa.

~Allah tidak pernah janjikan langit selalu biru, jalan hidup tanpa batu, matahari tanpa hujan, kebahagiaan tanpa kesedihan, kejayaan tanpa perjuangan. Tapi Allah janjikan kemudahan bersama kesulitan, rahmat dalam ujian, ganjaran buat kesabaran, keteguhan dalam perjuangan..Bukankah indahnya pelangi baru kita rasakan setelah turunnya hujan?~

Menghadapi hari-hari yang agak sedikit memenatkan dan padat, tapi Alhamdulillah Allah sentiasa berikan kekuatan untuk menghadapi setiap detik yang dihadapi oleh hambanya yang lemah ini…

Alhamdulillah wa syukur lillah…15 Februari baru ni dapat panggilan untuk ke sekolah, untuk guru ganti di sekolah rendah. Walaupun agak terkejut dan sedikit gusar mengajar di sekolah rendah tapi saye letakkan kepercayaan dan keyakinan pada Allah yang saye perlu cube. (Kalau xcube kite xtahukan kemampuan kite?). Saye terime. Alhamdulillah rezeki Allah itu Maha Luas dan tanpa kite duga. Sebelum dapat tawaran ke sekolah yg sekarang, saya dapat tawaran mengajar di salah sebuah sekolah menengah agama secara sukarela. Namun disebabkan agak jauh dari rumah dan saye terpaksa menetap disana (dan saye memang ingin menetap di sana) tapi saye terpaksa menolak Sebab pada hari kebiasaan saya mengajar tuisyen di sebelah malam. Jadi jika saye menetap disana saye perlu korbankan yang belajar tuisyen dengan saye..huhu…agak pening memikirkan antara impian sendiri dan impian orang lain. Nak mencari pengalaman juge agak sukar, dan peluang tidak selalu ade…namun Sayu hati mendengar si ibu (yg belajar tuisyen) jangan tinggalkan anak mereka dan sangat memerlukan bantuan sye untuk m’gajar anak mereke walaupun saye bukan pandai sgt utk mengajar. Jadi, tawaran ke sek.men.agame saye lupekan (walaupun saye sendiri yang apply ke sane..) Haip ! lupekan………

Tekad dalam hati..insyaAllah mungkin akan ada yang lebih baik..InsyaAllah akan ade yang lain ^_^ . Dalam kesayuan mendung hati, Allah berikan pelangi..sekolah kluster kini dijejaki. Alhamdulillah secare tak langsung membantu saye mengajar tuisyen. (ajar adik sek.ren) Cantikkan aturan Allah?. Alhamdulillah…namun cabaran sentiasa menanti dan dimana-mana ade cabaran..huhu..Di sekolah menengah dan sekolah rendah agak sedikit berbeza melalui pendekatan pengajaran dan pembelajaran..aras yang berbeza, di sekolah rendah perlu gune arah yg rendah (gune ilmu keibubapaan walaupun belum jadi ibu..huhu..) berbanding sek.men, itu yg kene titik beratkan..lagi pulak majoriti murid kat sekolah ni anak-anak lecturer, guru besar, guru..sedikit terkesan dan bimbang bile masuk sekolah cemerlang dalam daerah. Tapi…mendapat pesanan dari seorang sahabat :

“ bile sekolah hebat, mesti parent expect cikgu pun kne hebat sekali..jangan kesah sangat ape expectation diorang..janji kite dah wat yang terbaek..learn from experience”

Yup..insyaAllah, akan cube sedaye upaye..moge Allah lapangkan dada untuk pelajari ilmu dalam setiap langkah. Ameen. First time kene isi data murid melalui online, huhu..sangat mencabar cz kne semak banyak kali dan paling kne banyak bersabar cz line xbape laju dan selalu logout sendiri..huhu…memang xtido malam.

Walaupun menjadi guru sementara saye tetap nantikan untuk guru tetap. Menanti name untuk panggilan SPP…moge name saye & kawan2 yang lain (yg diphg, Terengganu n Kelantan-antara negeri yg terakhir dipanggil) ade, dan dipermudahkan ketika ditemuduga nanti…amin. Doakan moge kami diantara yang terpilih untuk mendidik anak bangsa demi mengenali ilmu Allah SWT yang seluas alam ini..amin..

Moge Allah sentiasa bantu saye untuk berikan didikan yang terbaik untuk yg belajar tuisyen dengan saye dan yang di sekolah sekarang. InsyaAllah…time kasih buat sahabat2 yang selalu berikan sokongan, nasihat, semangat dan yg mendoakan ketika senang dan paling tdak lupe ketika susah…hnya Allah yang dapat membalasnye..moge Allah berikan kebaikan di dunia dan akhirat buat kamu semua……..(^_~’)

Tambahan, huhu...saye dah jadi rakan sejawat dengan guru yang pernah ajar saye time sek.ren dulu..huhu..teacher Siti Khadijah gan Ustzah Salmah..mcm xpercye plk..dan kat sini jugak saye mengajar anak-anak cikgu yang mengajar saye dulu time sek.men dan sek ren..xsedar diri dah tua..huhu..

Ok, Have a Nice day=)

Di sekolah menengah, klu pelajar diam dalam kelas itu biasa.

Tapi kalau sekolah rendah, pelajar diam itu luar biasa =P

4 comments:

Srikandi permata said...

Assalamualaikum..

moga anti sntiasa dlm ksh sygNya..& moga jua Allah memudhkn segala urusanmu.

Nur_Ma"Khairatun Hisan" said...

Waalaikumusalam Srikandi Permata...

InsyaAllah, amin..amin..amin...time kasih sudi singgah moge Allah merahmati kamu jua ^_^

Amanina Subri said...

BERKUNJUNG lagi disini..memang betul akk sangat mencabar time masuk rekod pljr dalam komputer sbb sy tlong buat yng mak sadare sy..fuhhh berpinar-pinar mate..kehkehh..isyaallah sy yakin dgn akk mmpu pendidik yg baik..dan diberkati oleh allah..pape pun yg kita buat kita kena utamakan allah betul tak akk?

Nur_Ma"Khairatun Hisan" said...

Amanina Sabri : Assalamualaikum, Syukran=) huhu....sgt mencabar, masukkan data murid, markah n yg terbaru maklumat ibu bape..huhu..insyaAllah, moge Allah permudahkan... INSYAALLAH, Amin...mudah2an.. yup..pandangan Allah itu lebih baik & penting.. sbb kite hanye perlukan RedhaNya =)

"Always Be There"