Dengan Nama Allah Yang Maha Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Segala puji bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Pujian orang-orang yang bersyukur dan kesudahan yang baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Selawat dan salam ke atas Rasul kita Muhammad dan juga ke atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, Tuhan kami, terimalah doa dan amalan kami, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat lagi mengasihani. Tunjuki dan bimbinglah kami kepada kebenaran dan jalan yang lurus dengan berkat Al-Quran. Ya Allah, kasihanilah kami dengan berkat Al-Quran, dan jadikannya sebagai pimpinan, cahaya, petunjuk dan rahmat untuk kami. Ya Allah, ingatkanlah kami apa yang telah kami lupa dari Al-Quran, dan ajarlah kami apa yang kami tidak tahu tentang isi Al-Quran, dan kurniakanlah kami keupayaan untuk membacanya pada waktu malam dan siang , dan jadikanlah Al-Quran itu sebagai hujah untuk kami. Wahai Tuhan Pemeliharaan sekalian alam.

Ya Allah, hiaskanlah diri kami dengan keindahan Al-Quran, muliakanlah kami dengan kemuliaan Al-uran, serikan kami dengan ketinggian martabat Al-Quran, dan pakaikan kami dengan pakaian permata Al-Quran. Masukkan kami ke dalam syurga dengan syafaat Al-Quran. Selamatkan kami daripada segala bencana dunia dan azab hari akhirat dengan berkat kehormatan Al-Quran.

Ya Allah, jadikanlah Al-Quran semasa hidup kami di dunia sebagai rakan dan di dalam kubur sebagai kawan yang mesra, pada hari kiamat sebagai pembantu, sebagai penyuluh, semasa menuju ke syurga sebagai teman, dan sebagai penghadang dan pendinding dari api neraka, dan jadikanlah Al-Quran untuk kami sebagai panduan dan ikutan kepada segala kebaikan , dengan limpah kurnia, kemurahan dan kemuliaanMu jua Ya Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah.

Ya Allah, Tunjukilah kami dengan petunjuk Al-Quran. Selamatkanlah kami daripada api neraka dengan sebab kemuliaan Al-Quran. Tinggikanlah darjat dan martabat kami dengan sebab kelebihan AlQuran, dan hapuskanlah dosa kejahatan kami dengan sebab membaca Al-Quran. Ya Allah, Tuhan Yang Mempunyai segala macam kelebihan dan ehsan. Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikaan di dunia dan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab api neraka.

Allah mencucuri rahmat dan salam sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian. Maha Suci Tuhunmu, Tuhan yang mempunyai Keagungan dan Kekuasaan dari apa yang mereka katakana dan salam sejahtera kepada sekalian rasul. Segala puji tertentu bagi Allah, tuhan Yang Memelihara dan Mentadbir seluruh alam.

Amin Ya Robbal alamin…

7 comments:

KizZ said...

Salam,
Tq yah for the Doa..

Selama ni khatam Quran tak pernah baca doa..

P/S : Kalau rajin-rajin sudi-sudi lah join segmen "Bloglist Xchange" and "Review Ur Blog" dari Kiz kayh

Nur_Ma"Khairatun Hisan" said...

Waalaikumusalam,
time kasih singgah...^_^

InsyaAllah...

mamawana said...

Alhamdulillah,

Doa ini ... color font pls gelapkan utk senang bacaan bagi yg rabun cam mama.

Firdaus® said...

terasa diri yang sangat kerdil di dunia ini bila baca tentang keagungan Allah =)

Nur_Ma"Khairatun Hisan" said...

Assalamualaikum mama..sori, entry mmg bermasalah, warnenye xleh nak keluar..huhu...sori...

Assalamualaikum Firdaus...
Em...memang, huhu..(T_T)

Amanina Subri said...

gunalaah al quran sebagai rawat hati malah kalau pening pun boleh hilang.itu laah mujizat al quran..gub uck teruskan usha berdakwah aakkkk..saya sangat suka entri akk tau

Nur_Ma"Khairatun Hisan" said...

Amanina Subri : Alhamdulillah, Jazakallah..sudi singgah. InsyaAllah tiada penawar selain dari Kata-KataNya dari AlQuran =) MasyaAllah SYukran Jazilan... InsyaAllah.. ^_^

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

"Always Be There"