Assalamualaikum  wbt.

Moga semua sihat dalam rahmat Allah.
Hari kedua berpantang dirumah sendiri.  Alhamdulillah  masih ok walaupun huru hara sikit dengan anak-anak. Haha.. Semalam tak smpai separuh hari dah ngamok2 wassap suami cakap stresss... Haha.. Sabor jela.  Minyak,  stoking tah kemana tak sempat nak pakai bagai.  Suami balik2 gosok2 kepala tenung buat muke kesian. Terus kemas masak dll.  Haha tu lagi kesian. Actually  dah masuk hari ke 35. Hope makin sihat dan kuat.  Nanti dah mula kerja lagiii la maha hebat.  Moga semuanya baik2.  Aamin..

Zaman yang makin bertambah angkanya membuatkan kita semakin mengejar2.  Kewangan yang makin lama makin meningkat dan mahal.  Walaupun kami berdua berkerja dan mempunyai pendapatan,  kadang-kadang keperluan dan pengeluaran setiap bulan melebihi daripada pendapatan.  Namun alhamdulillah  kami masih dalam keadaan selamat,  maksudnya masih survive  dengan yang ada.  Cukup.  Alhamdulillah. Tapi saya dari dulu memang teringin nak berniaga.  Tapi malu dan tak tahu mana nak mula. Bila dah kawin,  suami suh cube berniaga dan survey  apa yang patut.  Tapi biasala saya cukup kuat mencari alasan. Haha.. Macam mana la nak mula? Haih...

Jadi moga di awal tahun 2018 ni kami dapat cari stand untuk kami mula bisness.  Tak kisah la apa-apa janji selamat,  halal dan membawa kebaikan.  Teringin juga nak sahut seruan Nabi Muhammad saw.  9 punca rezeki salah satunya daripada perniagaan.  Jadi.  Mohon doa,  dan moga kami kuat dan lebih dekat dengan Allah supaya Allah memudahkan dan memberikan kami jalan,  apa yang perlu diniagakan. Moga Allah berikan ilham,  strategi untuk perancangan2 kita.  Aamin. 

Support mama ok? T. Kasih😊😇
Ok,  by peace.  Assalamualaikum 😘

Assalamualaikum wbt...

Perlunya amal kebaikan untuk kita lakukan dalam kehidupan Kita. Moga segala amalan itu dapat kekal Dan membantu Kita diakhirat kelak.

Bila dah berkeluarga, ada anak-anak, ia merupakan satu perubahan yang sangat-sangat besar dan cabaran yang Maha Hebat daripada Alah SWT. Bagaimana Cara hendak membawa diri, ahli keluarga sama-sama mencintai Allah, Rasulullah saw, mengenali Quran, berakhlak baik dan mencintai agama Islam sepenuh jiwa dan raga. Memperteguhkan Iman dan membentuk diri dan anak-anak mengikut acuan Al Quran.

Membaca buku, menjiwai ilmu dunia dan akhirat, membasahi lidah dengan zikrullah juga salah satu perkara yang sangat-sangat dicemburui waktu. Saya perlu mencari masa mempersiapkan diri , meneguhkan diri untuk melakukan ini semua supaya Saya sendiri dan seluruh ahli keluarga tidak hidup dengan jiwa yang kosong dan sia-sia.

Moga Allah bantu menghidupkan roh kami supaya sentiasa berada dalam redhanNya. Betapa besarnya harapan saya untuk menjadi dan melahirkan insan-insan yang berguna untuk agama dan untuk kebaikan masyarakat dunia dan akhirat. Moga Allah redha dan tunjukkan Jalan. Sungguh Saya adalah insan yang sangat2 kerdil dan banyak yang perlu belajar.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami. Tunjukkan jalan yang Kau redhai dan bimbinglah kami untuk menjadi insan yang berguna dunia Dan akhirat. Tingkatkan Iman kami dan berikan semangat dan kekuatan kepada kami untuk membuat kebaikan. Aamin...
Assalamualaikum wbt...

Tenang-tenang hati dan jiwa,
Buat hati sentiasa gembira,
Hati-hati pabila gembira,
Bimbang terlupa jiwakan duka.

Fikiran kosong melayang-layang,
Buat hati bertambah sayang,
Hidup perlu sentiasa berjuang,
Moga pulang kepadaNya hatikan senang.๐Ÿ’–

"Sesungguhnya dengan mengingati Allah jiwakan tenang..."๐Ÿ’‘Moga Allah kurniakan kebaikan untuk keluarga Kita seluruhnya. Aamin.

Saya kira orang yang sentiasa menonjol, menyerlahkan sesuatu dan menyatakan sesuatu secara terbuka itu, orangnya indah, romantik, dan menyayangi. 

Namun jelas ianya tidak.

Suatu hari, si isteri menyoal imamnya si suami.

Abang, adakah kamu , menyayangi aku?
Ya sayang, , mengapa kamu menyoal itu?
Sayang tidak pernah lihat kamu menulis mengenai aku dimana-mana.
Aku ingat tiada yang indah mengenai aku sepanjang bersamamu?

Dan si isteri memeruskan persoalan-persoalan yang bermain di benaknya persis si anak kecil.
Lantas, si suami hanya tekun mendengar tanpa suara namun senyuman sentiasa terukir dibibirnya sambil merangkul erat bahu si yang tercinta.

Selesai si isteri mengutara pendapatnya. Si suami menyambung bicara.

"Sayang, apa yang kamu nyatakan itu mungkin dapat membahagiakanmu tapi hanya sementara. Untuk mendapatkanmu ia bukanlah sesuatu yang mudah. Kamu satu dalam berjuta. Dan abang berjanji untuk menjagamu bukan sekadar di dunia, malah membawamu ke syurga. Menonjolkanmu, memdedahkan dirimu kepada khalayak umum, membiarkan mata-mata melihat kamu tanpa perlu, berkongsi cantiknya kamu dengan yang lain tidak bisa abang lakukan. Kerna kamu hanya untuk abang. Tidak pernahkah abang mengucapkan sayang, ucapan setiap kali hari istimewa, mohon maaf dan terima kasih atas apa yang sayang lakukan selama ini?. Si isteri tekun mendengar bait suaminya. Benar antara kami, dialah yang dahulu mengucapkan selamat, tahniah dan sebagainya.


"Biarlah indahnya dirimu hanya abang dan Allah yang tahu. Abang sudah berjanji dengan Tuhan kita untuk menjauhkanmu dari api neraka. Abang bimbang jika abang yang menyebarkan gambarmu, mengucapkan kata-kata manis untuk tatapan umum bisa menjatuhkan kita kepada fitnah. Gambarmu bisa dicuri buat tatapan orang yang kita tidak tahu isi hatinya. Abang tidak ingin berkongsi dirimu dengan yang lain. Akhir zaman sayang..kita berusaha membina sakinah mawaddah warahmah di dunia jangan diakhirat dengan perbuatan kecil kita yang kita anggap ia biasa-biasa merugikan kita diakhirat kelak, nauzubillah sayang ". Lainlah jika sayang ikut abang ke majlis mana-mana macam family day dan sebaginya, abang berbesar hati memperkenalkan sayang pada kawan-kawan abang. Yang kita cari redha Allah bukan, bukannya redha manusia. Belum tentu yang membaca  apa yang kita tulis turut mendoakan kebaikan boleh jadi mendoakan sebaliknya. Jadi jangan jauh hati dan sedih ya, tak penting sayang sebab abang akan menghargaimu setiap masa. Buktinya ada pada sayang." 


Si isteri menunduk pilu, semuanya benar. Semua rasa bersatu. Bahagia, indah, sayang, dikasihi, dilindungi, dijagai dan semuanya. Walaupun si isteri tidak menyambutnya di muka pintu ketika pulang dari kerja, si suami yang beria mencari si isteri di dalam rumah. Mengusap rambutnya kerana kelelahan berkerja. Sedangkan jika si isteri menyambut si suami dan menghulurkan secawan air pahala untuknya bukan si suami. Bila si isteri membentak menarik muncung pendek akal bukan si isteri yang menghulur tangan malah si suami berbicara lembut merasionalkan si isteri sambil memohon maaf mengendurkan ketegangan. Ah banyak sungguh yang dah dia lakukan dan tak perlu ditonjolkan. Dirimu cerminan kamu. Jangan disebabkan kehendak dunia kamu terpesong tak tentu hala. Ingatlah tujuanmu kerana Allah. Jadilah wanita yang berbahagia yang memiliki suami yang menjaga luar dan dalamanmu. Menggenggam erat rahsiamu untuk Tuhanmu. Ish...tergoda dengan dunia. Aku menepuk dahi beristighfar!! 

Sayang, kamu Limited Edition! Kamu diciptakan untukKU ๐Ÿ’‘
~Memori3tahunpostdiFb

Alhamduillah :)<3 span="">Astaghfirullahal'azim..Alhamdulillah.
10 Hari berlalu.
Masih terlalu awal.

2 tahun yang lalu.
Masanya agak panjang.
Tanpa suara, tanpa bertentang mata.
Tanpa berjalan mesra berdua.
Tanpa mengetahui dia bagaimana.
Hanya bertanya tentang agama dan pergaulannya saja.
Perbincangan pula asyik dingin sahaja.
Entah kekuatan dari mana.
Memilih yg tidak dikenali membuka mata.
Mereka kata aku gila agaknya.
Dia yg dirasa seperti menyampah saja.
Kini menjadi suami yang tercinta.
Oh..itulah nikmat cinta selepas nikah rupanya.
Oh..itulah janji Allah kepada dua hambanya yg setia.

1 tahun yang lalu.
Tidak sibuk menukar rasa cinta.
Tidak rasa ingin berjanji hanya kaulah segalanya.
Yang ada cuma mempersiapkan diri dengan,
Usaha, keyakinan, Ilmu, doa & TAWAQAL.
Jadikan diri sebagai hamba Allah yang mencari hanya redha-Nya saja.
Ego membuatkan diri rasa kau bukanlah sesiapa.
Tapi, ia luntur selepas terungkapnya Lafaz Sakinah dari hatinya.
Daripada suami yang sah lagi halal di dunia & akhirat hingga Syurga.
Allah campakkan rasa cinta kepada keduanya.
Yang dulu jauh berjuta batu, kini tidak lagi.
InsyaAllah. Himpunkan kami dalam RahmatMu Ya Allah...Aameen.
 — feeling blessed
Bismillahirrahmanirahim.

Assalamualaikum wbt.๐Ÿ˜‡

Aku mencari-cari usrah. Bulatan gembira yang lamaa aku tinggalkan. Suasana damai tenang di jiwa. Rindu. Rindu, sebak.

Rupanya ia ada di dalam rumahku sendiri. Selepas solat berjemaah bersama. Merajuk. Selepas makan sepinggan. Membesarkan anak-anak. Berjalan, memasak di dapur, mengemas rumah, dan semua di dalam rumah. Call dan pesanan ringkas semasa bekerja. Setiap masa, ada "usrah".

Kami memujuk, bersembang, berkongsi, bertukar pendapat dan fikiran, menenangkan dengan baris-baris ayat, merasionalkan kematangan, membantu, menyokong dan sebagainya untuk mengukuhkan binaan yang dibina.

Tujuan "binaan" kami ingin bersama masuk syurga Allah atas tiket berkasih-sayang. Allah meredhai keluarga kami.

Bukan ingin mengantikan sekiranya prestasi antaranya tidak memberangsangkan. Meninggalkan ketika salah seorang kecundang atau tersasar. Membiarkan pabila salah seorang remuk, busuk, jatuh, dan sebagainya. Tiada rasa tercabar untuk ahli usrah aku. Kerana aku hanya perlu kamu.

Gantian itu tiada. Kerana dalam doa hanya ada kami. Aku dan Kamu. Noktah. ๐Ÿ’–

Usrah aku, bersama si dia dan khalifah kecil kami bertambah gembira. Kerana kami saling membantu. Malah kami bertambah gembira. Bertambah sayang dan bertambah cinta antara kami.

Namun dalam membina untuk kukuh. Kesilapan dan masalah adalah ujian besar bagi kami dan semua manusia. Kerana kesempurnaan itu bukan dari manusia. Allah mengajar, melatih daripada itu untuk lebih berusaha. Itulah membuatkan kami bertambah rasa cinta. Manusia, memang akan belajar dari kesilapan. Allah hantarkan Aku dan kamu saling untuk membantu. Kerana itu, kita bersatu.๐Ÿ’ช Kami saling mengetahui kekurangan, kelemahan dan kelebihan diri sendiri. Dan aku memang perlu kamu, ahli usrahku.

Aku. Cintakan Allah kerana mengizinkan aku melayari pengalaman indah bersama ahli usrah ini. Moga Allah sentiasa kekalkan sakinah, rahmah dan mawaddah dalam kehidupan kami untuk menuju destinasi abadi.๐Ÿ’

Aamin.
InsyaAllah. Aamin.
1.03am.
AkmaKasim.

#bersambung.

Assalamualaikum wbt..
Allahummasollialamuhammad..

MasyaAllah! Dah berkurun bersawang blog..hee...
Rindu, rindu nak tuktap tuktap taip2..
Lamaaanyaaa tak menulis...InsyaAllah jika berkesempatan nak sambung belajar menulis semula..haha..

Tulis pasai apa? Emm...macam2...banyak mende nak digalerikan kat blog tersayang ni. Dulu gigih belajar buat blog. Biar xde orang baca pun yang penting dapat luahkan dan simpan kenangan2 yang ada dalam hati dan sanubari ni...haha..Nanti boleh belek2 balik..Baca2 time dah tua..haha..Moga2 ape yang ditulis memberi manfaatla kan? Baru Allah redha..hehe...

Sebenarnya dh gantuk sangat, tapi dua tiga hari dah terbayang2 nak post kat blog. haha.. Jadi sebelum nak tidoq, yang lain2 pun dah tidoq dapat 1 post...hee... InsyaAllah panjang umur jumpa lagi..

Hari ni malam jumaat last sebelum puasa.
Doa2 banyak2 moga Allah berikan hati yang baru, yang bersih utk menyambut Ramadhan.
Wah..dah nak posa. Rindu.
Macam2 perasaan.
Minta maaf kat semua na. (Aik kat sapa?) Sapa2 yang terbabas kat blog ni la..Sawang la kot? Haha... Ok senget sikit malam ni...hee

Oklah kata tadi dah nak tidoq..Moh2 esok berat mata nak bangun subuh..huhu..

Allah, panjangkan umur kami utk merasai bulan Ramadhan.
Berkatilah kami..Aamin..

Nite! Assalamualaikum..
Peace :)

Bismillahirahmanirrahim....

Assalamualaikum wbt....Salam sihat, salam Ramadhan Al Mubarak.

Alhamdulillah masih dapat meneruskan kehidupan yang lebih baik dari sehari ke hari. Dalam kita berbahagia menjalani ibadah puasa dan lagu-lagu raya telah berkumandang pada hari pertama puasa lagi diharapkan kita tidak beria-ria menyambut raya daripada puasa. Disamping itu juga, doa dan usaha untuk membantu saudara kita di bumi Palestine. Moga Allah turunkan bala tentera utk membantu dan melindungi bumi sana. Serta tak lupa juga utk umat manusia di Malaysia.

Dah masuk fasa kedua ramadhan, dan juga usia kandungan. Banyak cabaran yg ditempuhi. Walaupun tidak ada alahan seperti morning sickness tapi alahan lain tetap ada. Cepat penat, lenguh badan, kadang2 sakit kepala, 'mengada lebih' dan paling paling...malas+mengantuk yg agak la melampau.

Sedih bila tgk si dia, kemaskan rumah, basuhkan baju, jemurkan baju, masakkan nasi, lapkan meja, angkat barang, ironkan baju, dan lain2 kje Rumah. Banyak sangat membantu. Ada juga lelaki yg tidak loket berada di dapur dan membantu isteri menguruskan kerja rumah yg sinonim dengan kerja wanita. Namun katanya,rumahtangga ini dibina bersama-sama, tiada tugas khas bagi dua-dua pihak kecuali yg ditetapkan..dua-dua boleh tlg buatkan. Yang satu sakit, satu lagi tlg... Kadang-kadang bile saya tak larat berjalan atau bangun..si dialah yg bawa papah ke sana sini. Cakaplah apa sahaja, daripada tidur si dia boleh jaga, daripada sedang berbaring rehat si dia terus bangun sediakan apa-apa keperluan yg saya perlu. Nak bagi orang faham keadaan kita memang payah, namun itulah hebatnya hamba yg dikirim Allah ini..tahan dan sabar dengan karenah si isteri. Memandangkan saya sudah berpindah dari Kuala Lipis ke Klang suami juga keluar awal dari biasa ke temp at kerja kira-kira 15 minit utk menghantar saya ke sekolah walaupun saya telah menghafal jalan ke sana. 

Banyak sgt jasa yg telah si dia lakukan. Di awal kandungan hatta awal perkahwinan lagi begitulah sikapnya. Rajin dan baik. Ada juga saya cuba uji...entah2 awal2 je begini, tapi katanya jika inginkan yg baik2 doalah moga ia berterusan, jgn doakan yg sebaliknya. Subhanallah, saya tak tahu sukar atau tidak mencari suami yg soleh, namun seperti mimpi ia anugerah terbaik buat diri saya. Banyak perkara yg buat saya buka minda, telinga dan jiwa bila berkomunikasi dengannya. Banyak perkara yg buat saya tidak habis mengucap kata Syukur padaNya. Hebatnya hubungan abadi hingga syurga yg Allah aturkan ini. Rasa malu dgn diri sendiri, Allah kurniakan pasangan yg baik dan hebat ini.

InsyaAllah, didoakan moga terus diserapi sakinah, mawaddah dan warahmah. Aamin. Jika dihitung dan dilihat, kehidupan masa kini bertambah baik, cume prestasi diri agak kurang memberangsangkan dan mungkin disebabkan keadaan kesihatan yg agak menganggu. InsyaAllah ini semue tarbiyah Allah dan kafarah dosa hambaNya.

Didoakan moga saya dapat memberi manfaat kepadanya sampai habis usia. Moga kesihatan bertambah baik dan baby dan suami juga sihat walafiat dlm jagaan n lindungan Allah. Aamin. Moga saya tak banyak menyusahkan si dia daripada menyenangkan. Dan moga Allah membalas segala kebaikannya. Lillahitaala. Moga bahagia hingga syurga. Aamin ya Robbal alamin...

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt..
Moga sentiasa dalam Rahmat dan Lindungan Allah SWT. Aamin.

Alhamdulillah, Syukur pada Allah SWT masih diberikan peluang untuk terus bernafas dan meneruskan hidup bersama keluarga dan terutamanya suami tercinta. Allah..besar nikmatnya. Masih juga dapat meneruskan kerjaya sebagai guru yang menjadi keperluan pada anak bangsa. Mampukan menjadi guru yang membimbing dunia dan akhirat. Allah, Kau lebih mengetahui kemampuan hambaMu yang lemah ini.

Bukan saya sahaja, ramai sahabat sama batch yang mendirikan rumahtangga cuti sekolah November dan Disember yang lalu. Sebelum  ini juga dah terlalu ramai. Rezeki dunia. Cuma nak dinayatakan di sini, pelbagai ragam masing-masing untuk menyatakan perasaannya terhadap pasangan masing-masing. Ada yang memberikan ucapan istimewa, pujian, lagu, puisi, gambar kenangan dan sebagainya. Namun, peratus yang menerangkan perasaan itu kebanyakanya daripada wanita. Mungkin dengan kata-kata ucapan itu menandakan dia benar-benar menghargai dan untuk itu dia meluahkan. Tapi tak la kata semua lelaki ni xmenghargai. Ada juga yang selalu post pasal isteri...tulis puisi, bagi lagu, merakamkan gambar kenangan bahagianya bersama isteri dan sebagainya. Mungkin lelaki ini tidak mahu untuk ia di war-warkan..cukup hanya dia dan isteri dan Allah sahaja yang tahu apa yang istimewanya. Tidak perlu di pos di fb..di tulis di sana sini..

Cara untuk membahagiakan itu pelbagai. Tidak tertakluk kepada satu cara sahaja. Ada pasangan yang bergaduh gara-gara suaminya tiada langsung menulis apa-apa di dinding fbnya. Katanya, suami lain selalu berbuat demikian. Bunyinya agak kelakar namun bila ia terjadi itu hakikatnya. Kadang-kadang kita terlalu mengikut cara orang lain sehingga tidak memahami apa kehendak kita dan pasangan terutamanya. Itu cara mereka, kita corak cara kita. Alam maya (dunia sosial) ini kadang-kadang akan merosakkan kita sekiranya tidak dibentuk dengan baik. Macam-macam.

Jadi jangan gaduh2 klu si suami xpost ape-ape tentang si isteri. Selagi si suami membimbing kamu ke jalan Allah insyaAllah itu lebih membahagiakan. Carilah alasan untuk saling membahagiakan bukan mengeruhkan. InsyaAllah, moga Allah berikan apa yang setanding yang yang kita perlukan.

Esok, Isnin..selamat kembali ke sekolah dan selamat bekerja.! Chaiyok!

* suami xsuke puji..xpe kite yang puji die.. :)

Allah, berkatilah rumahtangga kami. Moga kami menjadi hamba yang taat kepadaMu sentiasa.
Kadang-kadang, 
bersama orang yang kita sayang,
dan apabila dia menyebut nama orang lain,
Tidak, aku tidak sakit hati,
Tapi lemahnya hati..sedih tidak terperi.
Ah..lemahnya hati.
Sedih tidak sedar diri.
Entah sejak bila aku tak tahu menangis lagi.
Mungkin air mata dah membeku di sanubari.
Pasti nanti,
keluarnya tidak tertanggung lagi.
Tapi aku mampu mengaburi, kerna Kau menolongi.
Sungguh, lemahnya hati.
Inikah hati yang Kau beri.
Lemah dan terpaksa kuatkan diri.
Akan aku terima, jika Kau Meredhai.
Ampunkan hamba-Mu yang sentiasa lemah ini.
Aku tersilap untuk menaruh hati pada manusiawi.
Hanya Allah,  Kau destinasi yang aku tujui.


Allah..... :')
Akan aku lakarkan hari-hari jadi seindah yang Kau aturi.


not feeling well..
sakit tekak
badan lenguh
kepala sakit.
bebudak duk kerumun,
masing2 nk siapkan kerje.

sppbs, pajsk, please be nice to me.
Allah..please forgive my sin..huk...
Allahumma yassir wala tua'sir..
Rabbi tammin bil khair..
Kuat!!

Bismillahirahmanirrahim..
Allahummasolli'alamuhammad..


Kadang-kadang kita membuat sesuatu keputusan dalam fikiran yang sementara, yakni semasa 'kita memerlukan  membuat keputusan' [sekarang] dan tidak memikirkan pada masa akan datang. Namun, sebagai ujian..[atau nak dijadikan cerita] Allah telah menentukan ia sebagai masa hadapan kita untuk kita terus harungi. Salahkah Allah? atau kita?. 

Jika kita berundur kembali, tidaklah bermakna kita mungkir pada janji atau takut untuk menghadapi realiti. Cuma, kadang-kadang suara hati  tenggelam dengan kepasrahan hati. Terburu-buru rasanya. Hah. Pasrah. Bukan disebabkan kita tidak dapat mengubah keputusan yang ada, cuma lebih baik kita teruskan sahaja, berusaha dan tawaQal pada yang Esa. Kita sendiri terkapai-kapai tak tahu mana arah atau penghujung kehidupan kita. Jadi, kenapa nak meneka-neka kesudahan yang belum tentu endingnya.? Apa, Siapa atau Bagaimana nanti, kita juga yang akan menentukan jalan cerita dengan izin Yang Maha Berkuasa. Apa yang perlu dijalani, itu tanda tarbiyah dariNya. Kuatkan saja, wahai hati. Optimis dan positif dalam mengemudi kehidupan yang sementara ini dan mungkin selamanya bersambung di syurga nanti. Mana tahukan?

Orang lain boleh mengatakan apa sahaja. Hanya kita dan Allah sahaja yang memegang rahsianya. Kita tidak memerlukan kata-kata hina, cuma perlukan doa dan nasihat yang berguna daripada sahabat-sahabat yang beragama. Semua manusia, Allah telah ciptakan pelbagai cara cerita dan ada ujian masing-masing sesuai dengan kemampuannya. Jadi, jangan dibandingkan kita dan mereka. Aku dan kamu berbeza. Cuma tarbiyahnya atau ibrahnya mungkin sama. Namun bertunjangkan bekalan yang sama, Iman dan taqwa pegangannya kepada Allah Maha Besar. 

Cukuplah dengan fikiran yang tidak membina. Sokongan yang merosak jiwa. Keyakinan yang langsung tidak yakin. Allah punya segalanya. Mintalah. Yakinlah. Berusahalah. Bahagia atau derita itu semua atas kehendaknya. Jangan cepat berputus asa. Terimalah. Terimalah seadanya. Bukan kerana kita pasrah. Tapi kita yakin bahawa Allah sentiasa ada bersama kita. Allah tidak pernah tinggalkan kita hatta dalam mengharungi ujian yang datang dariNya. Allah tidak membiarkan kita membuat keputusan sendirian. Allah tidak meletakkan kita dalam sesuatu ujian itu sia-sia. Ada hikmahnya. InsyaAllah. 

Kita mungkin tidak dapat memuaskan hati manusia yang lain, hati kita pun tidak terjaga. Moga Allah redha dan tidak berpaling pada kita. Ikhlas mungkin dapat menyembuhkan segalanya. =)"Never make permanent decisions based on temporary feelings."
Assalamualaikum wbt..


http://pakarcinta.com/blog/apakah-perkara-sunat-yang-dilakukan-selepas-akad-nikah/

http://www.ceritakita.coz.my/2013/03/solat-sunat-akad-nikah/Allah...
smile, it's sunnah!
Bismillahirahmanirrahim...Maha Suci bagi Allah.

Jika seseorang yang kamu harapkan untuk membantu kamu, tetapi dia tidak dapat membantumu. Tentulah kita kecewa dan teramatlah sedih. Tapi cepat-cepat positifkan diri, jangan mengeluh..cepat-cepat doa pada Allah moga Dia tingkatkan iman, tolong carikan jalan penyelesaian, bantu kita yang sedang dalam kesulitan. InsyaAllah, Allah turunkan berbondong-bondong malaikat untuk mengaminkan doa dan menghantar bukan satu malah dua dan tiga orang yang dapat membantumu. YA! Allah Maha Besar. Alhamdulillah. Tak percaya? Tentulah, sebab jangan percayakan saya, tapi percayakan Allah SWT Yang Maha Berkuasa. Senyum Lebar!

Terima Kasih.
Moga Allah memberkati kamu~
Selamat Malam.

"Waiting is painful. Forgetting is painful. But not knowing which to do is the worse kind of suffering."
--Paulo Coelho


 There are more reasons to smile than to frown but our weaknesses make us believe otherwise.

 Some people give up just before reaching their goal. Don't give up, you're almost there.

 Being health conscious is a duty upon every one of us.

 
semua orang nak tunjukkan dia marah,
semua orang nak tunjukkan dia tidak puas hati,
semua orang nak tunjukkan dia mengamuk.
semua orang nak tunding jari yang orang lain salah.

Tapi tidak ada yang fikirkan perasaan orang yang sedang  kena marah.

Semua orang tak nak buat silap.
Tapi tak semua nak tegur dengan hikmah.
Tak semua nak tanya kenape kamu buat silap.
tak semua nak bantu kalau kamu tersilap.

mereka hanya tahu marah dan menyebarkan kesilapan yang kita buat.

kamu, yang buat silap.
keringkan hati.
air mata juga.


Everyone can see the surface. But few can see the pain under the surface. crying like a baby.
MasyaAllah.

Jika hanya harta menjadi ukuran kemuliaan, maka Qarun adalah lebih kaya dan dibenamkan di dalam bumi. Surah al-Qasos (28:81)

Jika hanya kekuasaan penanda aras kemuliaan, maka lihatlah apa yang berlaku pada Firaun. Mati denga hina dan tenggelam dalam lautan.

Jika hanya keturunan sebagai tanda kemuliaan, ada satu surah berkenaan bapa saudara Nabi Muhammad saw iaitu surah al-Lahab.

Jika hanya berpandu kepada kekuatan, akal dan daya ilmiah, maka kaum-kaum nabi sebelumnya yang gagah perkasa dimusnahkan. Apa pula pandangan kita kepada bangsa Yahudi yang terkenal dengan kebijaksanaannya, banyak hadiah nobel; tetapi merekalah kaum yang hina disisi Allah !

Bukanlah harta, pangkat, keturunan dan kebijaksanaan itu menjadi kayu ukur kepada kemuliaan disisi Allah tetapi Org yg akan dimuliakan disisi Allah adalah org2 yg bertaqwa . Cemburunya aku dgn org2 beriman. Mereka mulia disisi Allah. Aku hanya penuh dosa.Tidak ada yang lebih membahagiakan apabila kita melakukan segalanya kerana Allah Taala.
Ya Allah sungguh lain perasaan tu.. T_T

"Kadang-kadang, kita merasa kehidupan kita sedang berada di tahap kelajuan melampau. Sehinggakan kita sendiri termengah-mengah dalam menyelesaikan semua urusan seharian. 

Begitu juga dengan saya. Sejak akhir-akhir ini, saya berasa begitu mudah penat. Tercungap dengan kerja-kerja seharian yang memakan seluruh jiwa dan raga saya. Sehinggakan, saya begitu menginginkan satu hari yang saya tidak perlu berbuat apa-apa. Mahu berehat saja.

Namun, ada seorang sahabat mengingatkan, " Kalau dah rasa penat dengan kehidupan, let's take a step back and reflect." Reflections. Muhasabah. Ya. Itulah suatu perkara penting untuk dilakukan yang sering kali lupa akannya. Kita terlupa bahawa, dalam kehidupan seharian kita yang Allah SWT sudah tetapkan itu, terdapat hikmah yang Dia letakkan pada setiap keadaan. Seorang syeikh Arab pernah berkata, setiap hari, dia akan memastikan dirinya melakukan muhasabah sekurang-kurangnya pada setiap waktu solat. Ini kerana, dia tahu dirinya begitu lemah. Dia begitu mudah tewas dengan hasutan syaitan. Jadi, apabila ada kesalahan atau maksiat yang telah dilakukannya pada selang masa itu, dia akan terus gantikannya dengan amal kebaikan yang lebih banyak.

Sabda Rasulullah SAW (maksudnya) : "Lakukanlah kebaikan selepas kamu melakukan suatu keburukan maka kebaikan tersebut akan menghapuskan dosa keburukan yang telah kamu lakukan dan pergaulilah orang lain dengan akhlak yang baik." (HR at-Tirmidzi & Ahmad)

Muhasabah jika dilakukan secara berterusan dan diiringi pula dengan amal yang bermanfaat mampu mengubah dan memberi kesan yang besar dalam kehidupan kita. Malah, ia boleh menjadi sebuah kerehatan yang menenangkan di saat kepenatan serta menjadikan setiap urusan kita bermakna dan bertujuan. Sehinggakan setiap amanah yang dipertanggungjawabkan akan terasa amat ringan kerana niat yang kembali disuci dan diikhlaskan dalam setiap tindakan.

Saya kini sudah mengetahui jawapan kepada kepenatan saya Saya hanya perlu bermuhasabah. Dari situ, saya perlu membetulkan niat dan sentiasa mengikhlaskan diri agar bisa meraih kenikmatan yang besar dalam kesibukan yang ada pada kerja seharian saya.

Barangkali, saya tidak lagi perlu mengambil cuti rehat! walaupun sering demam sejak akhir-akhir ini."

[Khadeejah Khaulah]

Hanya Allah Sebagai Penolongku..

Bismillahirahmanirahim...
Assalamualaikum wbt...

Salam Ramadhan Kareem..
Malam ini adalah malam terakhir bulan ramadhan, dan esok last berpuasa di bulan Ramadhan al Mubarak.

Tahun ni rasenye bulan ramadhan yang paling sedih..
Moga Allah makbulkan segala doa, moga dosa-dosa yang lalu diampunkan. Moga Allah terima saya sebagai hambaNya yang bertaqwa. Aamin.

Benarlah, untuk ape yang kite nak.. tak semue akan kite dapat. Tak baik salahkan atas ape yang dah Allah aturkan untuk kite. Atas semua yang berlaku, Allah tidak jadikan ia sia-sia. Kadang-kadang kite dah tahu da mende tu..tapi still jugak lemah semangat, sedih dll. Dan sebab tu kite perlukan nasihat dan semangat daripada orang lain. Untuk masa-masa macam ni.. nasihat yang paling berkesan sekali saya dapat daripada Pn.Nariah Muhamad @ Ma. Moga saya dapat berbakti untuk kedua orang tua saya yang dah bersusah payah membesarkan saya hingga ke hari ini. 

Moga ramadhan kali ini adalah yang terbaik dari sebelumnya. Dan moga tahun hadapan masih berpeluang untuk merasai berpuasa di Bulan Ramadhan, Bulan yang mulia. Raikan syawal dengan seadanya. Sentiasa ingat dan jangan lupekan saudara-saudara kite yang dalam kesusahan sama ada di Malaysia, Palestin, Syria, Rohingya dan seluruh umat Islam di pelusuk negara.

Sakit@ demam itu adalah kafarah dosa dan Allah akan hapuskan dosa-dosa, tapi adakah sakit berpanjangan bermakna dosa-dosa kita terlalu banyak..huhu...

Maaf dipinta jika ada salah dan silap. Moga kita sama-sama bertemu di syurga.
Taqabbalallahu minna wa minkum!


Bismillahirahmanirrahim..Assalamualaikum wbt.
Segala puji bagi Tuhan pencipta alam. salam dan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad saw.
Moga sentiasa dalam rahmat dan lindungan dari-Nya.

Alhamdulillah, masih dapat teruskan puasa di bulan Ramadhan di hari yang ke 25. Moga Allah berikan kekuatan untuk menjadi hamba yang bertaqwa. Moga-moga momentum Ramadhan masih berterusan untuk di akhir-akhir ramadhan utk bertemu Lailatul Qadar. Aamin.

Kadang-kadang hubungan kite lebih baik dengan sahabat, kawan-kawan, orang lain daripada kedua ibu bapa dan adik beradik sendiri. Kite lebih sanggup berkorban, menghargai dan menjaga hati orang-orang yang ada disekeliling kite berbanding menghargai ibu bapa yang dah lahirkan dan menjaga kite dengan kasih sayang sewaktu kite kecil sebesar tapak tangan.

Kite lebih cepat menyalami orang lain apabila bertemu daripada menyalami tangan kedua ibu bapa kite yang dah bergadai nyawa dan tenaga untuk membesarkan kite. Kite lebih mudah melupakan jasa mereka  yang telah berdoa siang dan malam untuk pastikan kite berjaya dunia akhirat daripada jasa mereka yg baru kenal kite setelah kite besar dan yang belum tentu mendoakan kebaikan untuk kite.

Ibu bapa.
Mereka menerima kite semasa kite tidak punya apa-apa. Bermula daripada peringkat bayi. Bersih tiada dosa. Mereka menerima kite apabila tiada siapa yang percaya pade kite. Mereka berikan ape saja keperluan sewaktu tiada siapa yang ingin berikan kerana mereka tahu, kite adalah amanah dari-Nya. Kite tanggungjawab mereka. Dosa kite mereka tanggung. Mereka didik, jaga sehingga kamu baligh dan kamu mula menanggung dosa sendiri, mencipta dunia penuh pahala atau dosa sendiri.

Ibu bapa.
Allah berikan keadaan ibu bapa kite dalam bermacam-macam keadaan. Ada yang tidak mengetahui mengenai agama, ada yang fasih dalam hukum agama dan sebagainya. Ada ibu bapa yang tidak mampu berikan ilmu akhirat kepada anak. Tapi, itu tidak bermakna kite tidak perlu hormat dan menghargai mereka sampai bila-bila. Ada ibu bapa yang tidak mampu untuk berikan segalanya keinginan kita. Tapi, itu tidak menandakan kite tidak perlu memenuhi keperluan mereka, kite boleh mengabaikan mereka, kite tidak mengendahkan mereka. Lupakah kite, mereka bersengkang mata menjaga tatkala kita menangis dan sakit di malam hari?. Lupekah kita yang mereka sentiasa risau akan kite semasa kite berjauhan daripada mereka?. Kite lupe?.

Kite lebih mudah percaya, sayang, menghargai, sanggup berkorban demi  orang yang baru kite kenal semasa kite sudah besar, sudah memiliki segalanya, kerja, wang sendiri, kereta sendiri, keluarga sendiri daripada ibu bapa yang mengenali kite yang naif semasa kite kecil, semasa kite tidak memiliki apa-apa. Mereka menerima kite seadanya. Mereka Ibu Bapa kite, orang pertama yang menyayangi kite yang memeluk kite, mencium kite, yang mengazankan kite.

Kite lupe akan jasa mereka setelah kite mengecapi nikmat Allah yang sementara ini? Kite lupe semua bakti mereka setelah kite perolehi kejayaan yang Allah berikan sekejap cume ini?. Kite lupe kasih sayang mereka setelah kite perolehi kasih sayang dan cinta yang menerima kite setelah kite miliki segala-galanya?. Kite lupe membalas jasa dan bakti setelah kite dapat berdiri sendiri yang sebelum ini ditatih dan dipimpin oleh mereka untuk mula-mula berjalan? Kite lupe? KAMU LUPA??.

Kite mendabik dada, mengatakan semua kejayaan yang kite miliki sekarang, kesenangan sekarang hasil usaha sendiri, tiada kaitan dengan mereka yang sudah tua, yang hanya ada pencen sahaja. Mereka tiada hak ke atas diri kamu sekarang. Kamu lupa, yang redha Allah itu terletak di atas redha kedua ibu bapa. Ibu bapa yang kamu abaikan sekarang. Seburuk-buruk mereka, seteruk-teruk mana didikan, sekurang-kurang yang keperluan kamu yang mereka sediakan, kamu Wajib taati ibu bapa. Kite wajib menjaga mereka sehingga akhiranya. Kite wajib mengingati jasa mereka, wajib menyantuni mereka, wajib mengasihi mereka. Kerana mereka adalah saham akhirat buat kita. Kite salahkan mereka kerana tidak menyiapkan keinginan kite sebaiknya, tidak memberikan ilmu dengan sebaiknya. Jika kite benar, pandai, mengapa kita tidak memberikan kepada mereka. Mengapa salahkan mereka sedangkan kita sudah mendapat akal.

Kite, sudah berkahwin mahupun masih bujang..tidak menjadikan alasan untuk tidak berbakti dan mentaati ibu bapa. Jika sudah berkahwin, sama ada suami ataupun isteri masih ada tangunggjawab terhadap ibu bapa. Suami, jangan halang isteri untuk mentaati dan membantu kedua ibu bapanya. Jangan halang, jangan sekat. Ibu bapa mertua juga adalah ibu bapa kamu buat suami. jangan pisahkan kasih sayang anak dengan ibu bapanya. Bukankah anak yang solehah itu adalah yang mentaati dan menyantuni kedua ibu bapa dan yang baik hubungannya dengan ibu bapa? Kecuali jika kamu inginkan isteri yang teruk hubungannya dengan ibu bapa yang tidak mempedulikan ibu bapa. Isteri, jangan halang, jangan sekat hubungan suami dengan ibu bapanya. lelaki yang bergelar suami masih juga ada tanggungjawab terhadap ibu bapanya terutama ibunya.

Rasulullah SAW dalam hadis yang diriwayatkan Saidatina Aisyah yang bermaksud:“Aku pernah bertanya kepada Baginda, “Siapakah orang yang paling berhak ke atas isteri?” Baginda menjawab: “Orang yang paling berhak kepada isteri ialah suaminya.” Kemudian aku bertanya lagi, “Dan siapakah orang yang paling berhak ke atas suami?” Baginda menjawab: “Orang yang paling berhak ke atas seorang suami ialah ibu kandungnya.” (Hadis riwayat Bazar dan al-Hakim)

Besar pengorbanan ibu, besar pengorbanan bapa dan besar pengorbanan anak jika sentiasa mendoakan dan mentaati kedua ibu bapa.


_____________________________________________________________________Ramai sahabat-sahabat saya yang dah selamat melahirkan. Mereka dah merasai ape yang ibu mereka rasai. Mengandung, berpantang, Sakit-sakit badan, mual, berjaga malam dan sebagainya. Cuma masih belum merasai keadaan anak yang sudah besar. Ikutkan ade beberapa kali tengok pengalaman akak dan kawan yang mengandung. Cume yang betul-betul beri kesan pada saya sendiri semasa saya ke kursus induksi bulan Julai lepas. Saye dapat panggilan dari seorang cikgu dari SK Padang Tengku, ingin tumpang utk pergi same-same ke cameroon. Tak berani nak drive katenya. Saya sebenarnya baru berkire-kire nak menumpang orang lain sebab tak berani jugak n kerete rosak bulan sebelumnya. Akhirnya Allah berikan kekuatan utk bawa keta. Time saye jemput dia di rumah, baru saye tahu yang die mengandung. Saye kire-kire kandungannya baru 5-6 bulan sebab masih larat berjalan. Tapi rupe-rupenya dah 8 bulan 31 Ogos ni due. MasyaAllah, semangat nak p induksi sarat-sarat macam nih? Istighfar panjang dibuatnye. Tahun lepas, dia dah dipanggil induksi tapi masa tu dia sedang mengandung 9 bulan jadi utk tahun ni dia teruskan jugak.Ada 1 malam, kebetulan saya bangun utk melaksanakan 'tugas' kepada Allah dan selepas tu saye berkire-kire untuk melelapkan mata semula. Dalam samar-samar dan pening-pening lalat untuk tidur saya dengar suara "Aduh..Aduh..." n macam orang menangis. Ingatkan saya mimpi. Saya duduk diperbaringan dan amati suara tu rupenya datang dari bilik sebelah n terus saye berlari ke bilik sebelah sambil memanggil nama cikgu tu, rupenya cikgu tu mengerang kejang kaki. Dia menangis sambil pegang kaki yang tak dapat dicapai, terbatas dengan perutnya. Selepas diurut kakinya, dia kembali tenang. Masih teresak-esak. Sayu hati. Menangis urut kaki dia bayangkan itu kaki ibu saya. Dia ada menunjukkan perutnya yang merekah. Selalu jugak die kejang kaki malam-malam dan kadang-kadang dia kata dia hanya mampu nages dan tahan sakit. Dia jugak ada kate, yang bile dah mengandung, agak susah nak jaga badan, badan makin besar, badan sakit-sakit, kaki bengkak-bengkak, malam dah xcukup tidur dan sebagainya. 


Besarnya pengorbanan ibu. Tak patut langsung anak tak hargai pengorbanan ibu. Tak patut. T_T Besarnya juga pahala ibu di sisi Allah. Sebab itu syurga di tapak kaki ibu. Sebab itu Allah tinggikan darjat ibu. Sewaktu melahirkan umpama 200+++ tulang yang dipatahkan utk mengeluarkan seorang khalifah Allah daripada rahim yang suci. Dan meninggalnya seorang ibu sewaktu melahirkan juga umpama mati dalam syahid. MasyaAllah..Sebab itu, orang yang berhak ke atas lelaki walaupun sudah berkahwin adalah tetap ibu kandungnya, kerana lelaki tidak akan pernah merasai kesakitan seorang ibu yang melahirkan. Berbanding wanita yang menjadi isteri, akan juga menjadi seorang ibu. Isteri yang akan menjadi syurga buat anak-anaknya. Yang akan merasai ape yang ibu mereka rasai. Saham Isteri adalah daripada suaminya. Pengorbanan ibu bapa tidak dapat dihuraikan satu-persatu. Banyak dan tidak bernilai jika digantikan dengan berlian sekalipun. Sedih buat mereka yang mengabaikan perasaan ibu dan bapa.Ya Allah Yang Maha Pemurah,

Berikan syurga kepada kedua ibu bapa kami.
Hindari daripada keburukan dan kejahatan.
Hindari daripada azab kubur dan api neraka.
Hapuskan dosa-dosa mereka.
Berikan rezeki yang baik lagi halal buat ibu bapa kami.
Jadikan kami anak-anak yang taati, soleh, solehah buat mereka.
Jadikan hati-hati kami sentiasa bertaut keranaMu.
Jadikan kami anak-anak yang redha atas keadaan ibu bapa kami.
Permudahkan kami untuk berbakti kepada kedua ibu bapa kami.
Lapangkan dada kami untuk redha dan sabar dengan kedua ibu bapa kami.
Jadikan kami anak-anak yang menjaga mereka semasa mereka susah.
Jadikan kami anak-anak yang sentiasa mendoakan kesejahteraan buat ibu bapa kami.
Jadikan kami anak yang baik buat mereka.
Sayangi mereka sepertimana mereka mengasihi kami sewaktu kami kecil.
Aameen, aammen ya Robbal Alamin...


Angin,
Timur, Barat, Utara, Selatan.
Berubah mengikut Kuasa Pencipta-Nya.
Mendamaikan dan boleh Menghampakan.
Semuanya, ada hikmah.

Allahuakhbar.

Mudahnya perasaan ini berubah.
Mudahnya gembira jadi resah.
Mudahnya suka jadi duka.
Benarlah, setiap hamba itu tidak dibiarkan
dengan mudah dan tidak dibiarkan tanpa diuji.
Benarlah, Allah mengasihi hambanya yang
sentiasa kembali kepada-Nya,
dalam resah atau gembira.
Hanya kita yang sering lupa.

Allahuakhbar.
Allahuakhbar.
Allahuakhbar.

Jangan Kau bolak-balikan hati ini setelah Kau berikan hidayah.
Tetapkan aku dijalan yang Kau Redha.
Berikan jalan disetiap pencarian.
Permudahkan segala urusan.
Moganya ia sama seperti perancanganMu terhadap
hamba hina ini.

And the men and women who remember Allah frequently, Allah has prepared for them forgiveness and great reward." Al-Ahzab 33:35

T_T"Bismillahirahmanirahim...
Assalamualaikum wbt..
Allahmdulillah, atas nikmat Allah...Ramadhan Kareem buat semue...

Moga Ramadhan kali ini lebih baik daripada yang sebelumnya. Selalu kita mengharapkan macam tu. Moge kite bertambah usaha untuk meningkatkan amalan-amalan yang baik di bulan mulia. Bertambah semangat untuk mendidik diri menjadi orang yang lebih baik daripada sebelumnya. Peluang bertemu ramadhan hanya sekali dalam setahun, belum tentu akan bertemu pade tahun berikutnye. 

Bila tiba bulan ramadhan, pintu syurga akan dibuka seluas-luasnya dan pintu neraka akan ditutup. Dan tak mustahil kite dah fasih mengenai kelebihan-kelebihan yang ada dalam bulan ramadhan, kesilapan-kesilapan yang kerap kali dilakukan. cume kite cakna ataupun tidak. Moga Allah berikan keberkatan kepada kite dan dipilih menjadi hamba yang bertuah untuk mendapat kerahmatan sepanjang masa. Aamin.

Jadual pada hari khamis sepanjang puasa ini kelas secara marathon. Bermula awal pagi 7.30, dua masa di tingkat 4, sambung pula 10.30 dua masa di tingkat 3 terus sambung di tingkat 2 dan last di tingkat 4 kembali. Tadi bile masuk di kelas yg terakhir, mulut saye dah malas nak mengeluarkan suara..dan hanya menulis arahan di papan hitam. Pelajar tetap mengasak2 supaye saye bercakap. Saya hanye mampu untuk menghadiahkan senyuman, namun mereka tetap juge tidak senang duduk selagi cikgunye tidak mengeluarkan suara..akhirnya saye bercakap juga. Alhamdulillah tak letih sebenarnye cume malas...boleh ke macam tu? huhu..suara sangat penting dalam pdp. 

Puasa kali ini, cuaca mendung...sejuk..moge hati juga sesejuk itu. Latih untuk jadi lebih sabar dan tidak marah. Cume kadang-kadang saye keliru bile jadi seorang guru. Kalau tak garang katenye budak tak takut, pijak kepale, tak hormat dan sebagainye. Ya, kadang-kadang betul dan kadang-kadang salah. Tapi tidak semestinye perlu jadi garang utk semue tu. Em..tak pela..moge cikgu selesa untuk menjadi diri sendiri. Moga cikgu ada semangat untuk memperbaiki diri jadi insan yang diredhai, jadi insan yang bermanfaat untuk semua.

Minggu pertama ramadhan dah berlalu, sangat cepat...moge masa waktu ramadhan ni bergerak lambat. Selamat Berbuka.

Bismillahirahmanirahim...
Assalamualaikum wbt...Moge dalam lindungan Rahmat Allah.

Dah seminggu lebam masih membiru..pelik jugak, kenape xbaik-baik. Rasenye hentakan tu tidak berapa kuat, sakit masih boleh ditahan. Lepas pade tu, bimbang hentakan terkena urat yg menyebabkan lebam masih belum surut..cuba sapu minyak gamat dan urut-urut sikit. Alhamdulillah, dua hari lepas tu bengkak pun dah tak de, lebam pun dah makin surut. Sakit pun dah beransur pulih. Alhamdulillah.

" ...Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri...." [Surah Ar-Ra'd: 11]

Lebam sembuh mungkin disebabkan ubat yang disapu..makna, usaha untuk menyembuhkan kesakitan. [Hakikatnya itu hanya perantaraan, yang menyembuhkan itu atas kehendak Allah.] 

Selalunya, kita hanye mengharapkan keajaiban daripada Tuhan, tanpa perlu berpenat-lelah. Kite hanya menanti datangnya penyembuh tanpa ingin mencari penawar. Kita hanya berdoa tanpa bersungguh berusaha memperoleh apa jua keinginan. Kita tidak berhenti berharap, Tetapi Allah inginkan kita berusaha..supaya kita menghargai apa yang dikirimkan percuma. Ya, kita perlu bergantung harap kepada-Nya tapi bukan bermakna kita tidak perlu lakukan apa-apa. 

Em...aku hamba yang malas.
Habuk masuk mata.

"Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu memaklumkan, "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku) maka pasti azab-Ku sangat berat." [Surah Ibrahim: 7]

Nikmat sihat mahupun sakit, kedua-duanya adalah tarbiyah dari Tuhan kepada kita. Berusaha untuk sihat, atau hanya menunggu untuk sihat. Kita boleh mencipta takdir jika berusaha dan meminta pertolongan dari-Nya. Allah tidak akan pernah menyia-yiakan permintaan hambanya yang beriman. 

Walaupun kita mungkin banyak terdedah dengan penyakit atau kecederaan luaran @ fizikal. Kesakitan dalaman, yakni hati juga akan kian parah jika tidak diubati. Ini, lagi lebam yang parah. Untuk mengubah keadaan diri untuk jadi lebih baik atau lebih sihat..berusaha untuk mengubahnya, untuk mengubatinya bukan hanya menanti, berdoa dan berhenti begitu sahaja. Usaha, kita berdoa dan tawaQal akhirnya. 

Langkahnya, kita tidak hanya perlu menunggu...bertindak dan usaha sedaya-upaya! dan TawaQal dengan sebenar-benar TaQwa. 

"Berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan maupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui." [Surah At-Taubah: 41]

Redha tidak perlu ditunggu, redha perlu dicari dan diburu. 
Jika sakit, belajarlah untuk mengubati..
Berusaha mencari penawar.
Bukan hanya menunggu saja.
Moga tidak 'sakit' lagi.

Astaghfirullahala'zim...
Bismillahirahmanirahim....

9-14 Jun : Perkhemahan KRS
18&20 Jun : Mesy. Post Mortem & Guru
24 Jun : Pelancaran Minggu Disiplin & Anti Dadah
26 Jun : Pelancaran Nilam
              Sambutan Hari Koperasi Sekolah, Konvensyen Keusahawanan Pelajar&Mesy. Agong Koop
28 Jun : Sambutan Guru Peringkat Daerah (SMKOKH)
29 Jun : Program Integriti Warga Pendidik
30 Jun : UIAM Kuantan
1-2 Julai : Pengawas MUET
3-7 Julai : PTM @ Induksi [ Cameron Highland]
10 Julai : Ihya' Ramadhan [sepanjang Ramadhan]

Rabbi Yassir Wala Tua'ssir...
Moga dipertingkatkan Iman dan diberikan kesihatan tubuh badan. Aamin.
Ihya' ramadhan, belum anta kertas kije lagi..hoo~ ~
Bismillahirahmanirahim, Assalamualaikum wbt..

Pagi yang indah dan baik.
Alhamdulillah sakit-sakit badan, kaki crem dan sakit kepala dah baik.
Alhamdulillah perjalanan semalam juga baik walaupun sesat.
Cume perjalanan balik agak tidak larat disebabkan seluruh badan dah sakit.
Alhamdulillah Allah masih selamatkan perjalanan.
Moga perjalanan diredhai Allah.

Rata-rata yang berjumpa dengan saya, tidak percaya yang saya sudah berumur 26 tahun ni. 
Masih mude katenye,macam budak-budak atau mungkin faktor ketinggian yang agak sama dengan pelajar sekolah rendah. Hah..  Mungkin kalau saya dah meninggal pun mereka mungkin tak percaya. "Muda lagi dah meninggal?" Tak percaya pada umur.

Ya, umur sekadar angka. Kita mungkin boleh nampak muda pada angka umur berapa saja, tapi amal dan ibadat akan semakin tua. Tidak tunggu tua, Mati boleh menjemput kita pada bila-bila masa. Selama 26 tahun, apa amal yang dapat dipersembahkan kepada Allah nanti?. atau masih tiada amal yang saya lakukan, atau adakah amal itu diterima?. Haih, berpeluh nak menjawab.

Umur masih muda, tidak menjamin apa-apa. Masa muda inilah yang akan dipersoalkan kelak. Apa yang dah kita lakukan semasa muda.? Atau masih nak berfoya-foya dengan maksiat yang melata di dunia yang fana?. Masih tidak percaya dengan balasan Allah di akhirat kelak? Masih ingin menolak syariat Allah dan menunggu masa tua baru ingin bertaubat dan beribadat?. Sungguh, itulah hamba yang rugi..rugi.

Masa muda inilah kita nak cari ilmu.
Masa muda inilah kita nak pandai baca Qu'ran.
Masa muda inilah kita nak faham Islam.
Masa muda inilah kita nak banyakkan amal.
Masa muda inilah kita nak membentuk akhlak.
Masa muda inilah kita nak sebarkan dakwah dalam bahagia.
Masa muda inilah kita perlu manfaatkan segala nikmatNya.
Kerana Mati itu tidak kita usia.
Bayi, Muda, Remaja atau Tua,
Sama saja.
Yang berbeza Amalan kita Di dunia.
Taqwa kita Kepada-Nya,
Allah Yang Maha Esa.

Wallahua'lam. 
Moga Allah menerima amalan-amalan kita. Dan moga kita tidak menjad hamba yang rugi. Aamin
^_^

p/s : lagi 69 hari nak masuk 26 tahun.
Bismillahirahmanirrahim..Assalamualaikum wbt.
Moga dalam lindungan Rahmat Allah.

Rindu.
Bumi muallim di Tanjong Malim Perak.
Allah gandakan ilmu berdikari di sana,
Selepas berjuang di STPM.

Namun, perjuangan itu tidak terhenti.
Masih banyak yang perlu diperbaiki,
sebab bukan banyak keringat yang berbudi.

Teringat bila kaki berjalan sendiri,
sentiasa seorang diri,
dalam hujan yang tidak henti,
Walau pelbagai rintangan yang menghalangi,
Rindu waktu tu.
Kerana Allah selalu berada di sisi.
Dan aku akan terus berdikari.

~Moga Allah kurniakan hati yang tabah! Hati yang tidak kenal erti putus asa! Hati yang redha dan bersyukur! Iman yang meningkat setiap hari.! Allahurabbi..

Hanya Aku.


 *Kewajipan mukmin ialah mencintai apa yang dicintai Allah, cinta yang mendorongnya melakukan apa jua kewajipan yang diwajibkan. Semakin bertambah cintanya, semakin pantas dia menyahut seruan sehingga dia tidak berpada melakukan yang wajib sahaja. ~Luruskan CINTAMU! (JOM ISU 2)

Tidak dapat digambarkan,
Ia bermain dalam hati sahaja.
Tak mampu nak dikata.
Kerana ia jadi sia-sia saja.

Benarkah.
Hanya tertunduk dan hanya pejamkan mata.
Masa.
Terus berputar tanpa hiraukan bencana.
Faham.
Tiada siapa dapat lekatkan dijiwa.
Pergantungan.
Hanya Dia yang selayaknya.
Sesal.
Dapat diundur, atas kehendaknya.
Aku.
Masih goyah dengan pegangan sendiri.
Masih jauh dengan Pencipta sendiri.
Masih lemah jadi hamba sejati.
Masih sebu dalam fikiran sendiri.
Temui jalan mati.
Bahagia.
Kebahagiaan, Bahagia di Syurga sana.
Tidak Mampu, tanpa BantuanMu.Allahurobbi.
Allah...........

 
"Tinggalkanku, perlahan-lahanku terima,"
Semakinku sakit semakin kau bahagia,
Mengapakah aku jadi lemah,
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu."
BERSAMAMU.
[~_~'] [^_^']P/S: Salah diri. Iman itu ada ada pasang surut. Salah diri, kerana tidak kekalkan dan tidak tingkatkan. Allah, ampuni dan berkati hambaMu. Aminn Ya Robb.

"Always Be There"