Bismillahirahmanirrahim....

Assalamualaikum wbt....Salam sihat, salam Ramadhan Al Mubarak.

Alhamdulillah masih dapat meneruskan kehidupan yang lebih baik dari sehari ke hari. Dalam kita berbahagia menjalani ibadah puasa dan lagu-lagu raya telah berkumandang pada hari pertama puasa lagi diharapkan kita tidak beria-ria menyambut raya daripada puasa. Disamping itu juga, doa dan usaha untuk membantu saudara kita di bumi Palestine. Moga Allah turunkan bala tentera utk membantu dan melindungi bumi sana. Serta tak lupa juga utk umat manusia di Malaysia.

Dah masuk fasa kedua ramadhan, dan juga usia kandungan. Banyak cabaran yg ditempuhi. Walaupun tidak ada alahan seperti morning sickness tapi alahan lain tetap ada. Cepat penat, lenguh badan, kadang2 sakit kepala, 'mengada lebih' dan paling paling...malas+mengantuk yg agak la melampau.

Sedih bila tgk si dia, kemaskan rumah, basuhkan baju, jemurkan baju, masakkan nasi, lapkan meja, angkat barang, ironkan baju, dan lain2 kje Rumah. Banyak sangat membantu. Ada juga lelaki yg tidak loket berada di dapur dan membantu isteri menguruskan kerja rumah yg sinonim dengan kerja wanita. Namun katanya,rumahtangga ini dibina bersama-sama, tiada tugas khas bagi dua-dua pihak kecuali yg ditetapkan..dua-dua boleh tlg buatkan. Yang satu sakit, satu lagi tlg... Kadang-kadang bile saya tak larat berjalan atau bangun..si dialah yg bawa papah ke sana sini. Cakaplah apa sahaja, daripada tidur si dia boleh jaga, daripada sedang berbaring rehat si dia terus bangun sediakan apa-apa keperluan yg saya perlu. Nak bagi orang faham keadaan kita memang payah, namun itulah hebatnya hamba yg dikirim Allah ini..tahan dan sabar dengan karenah si isteri. Memandangkan saya sudah berpindah dari Kuala Lipis ke Klang suami juga keluar awal dari biasa ke temp at kerja kira-kira 15 minit utk menghantar saya ke sekolah walaupun saya telah menghafal jalan ke sana. 

Banyak sgt jasa yg telah si dia lakukan. Di awal kandungan hatta awal perkahwinan lagi begitulah sikapnya. Rajin dan baik. Ada juga saya cuba uji...entah2 awal2 je begini, tapi katanya jika inginkan yg baik2 doalah moga ia berterusan, jgn doakan yg sebaliknya. Subhanallah, saya tak tahu sukar atau tidak mencari suami yg soleh, namun seperti mimpi ia anugerah terbaik buat diri saya. Banyak perkara yg buat saya buka minda, telinga dan jiwa bila berkomunikasi dengannya. Banyak perkara yg buat saya tidak habis mengucap kata Syukur padaNya. Hebatnya hubungan abadi hingga syurga yg Allah aturkan ini. Rasa malu dgn diri sendiri, Allah kurniakan pasangan yg baik dan hebat ini.

InsyaAllah, didoakan moga terus diserapi sakinah, mawaddah dan warahmah. Aamin. Jika dihitung dan dilihat, kehidupan masa kini bertambah baik, cume prestasi diri agak kurang memberangsangkan dan mungkin disebabkan keadaan kesihatan yg agak menganggu. InsyaAllah ini semue tarbiyah Allah dan kafarah dosa hambaNya.

Didoakan moga saya dapat memberi manfaat kepadanya sampai habis usia. Moga kesihatan bertambah baik dan baby dan suami juga sihat walafiat dlm jagaan n lindungan Allah. Aamin. Moga saya tak banyak menyusahkan si dia daripada menyenangkan. Dan moga Allah membalas segala kebaikannya. Lillahitaala. Moga bahagia hingga syurga. Aamin ya Robbal alamin...

5 comments:

mamawana said...

Selamat hari Raya Maaf Zahir dan Batin

Akh Joko said...

amiin.. insyaAllah.. :)
"Taqoballahu minna wa minkum"

Akh Joko said...

amiin.. insyaAllah.. :)
"Taqoballahu minna wa minkum"

Nur_Ma"Khairatun Hisan" said...

Selamat Hari Raya AidilAdha Mamawana :)

InsyaAllah Akh Joko :)

mamawana said...

Salam Eid Adha

"Always Be There"