Bismillahirahmanirrahim.....

Assalamualaikum wbt...moge semua dalam Rahmat dan Kasih Sayang Allah sentiasa. Em...alhamdulillah diberi nikmat sihat sehingga sekarang..Allah Maha Besar, Maha Lembut dan segalanya...Walaupun kite pernah melupakan Dia seminit tapi Dia tetap menjaga kita setiap SAAT!..ALLAHUAKHBAR.

Lame sangat xupdate...Ramadhan dan kini Syawal...masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433 H dan selamat menjalani ibadah Puasa 6 dalam bulan ini. Terime kasih buat follower yang sudi singgah kat sini, moge ada manfaat yang boleh diambil dan jika ada penambahbaikan, sebagai tuan rumah di sini..saye amat mengalu-alukan =)

Banyak yang ingin dikongsikan, melalui hikmah yang telah dijalani sepanjang beberapa bulan ni..namun, apakan daya "kemalasan" menghantui diri.. astaghrafirullahala'zim... huhu...first thing first, jadi saye ketepikan utk ruangan disini dahulu. Bulan Ramadhan lepas, Alhamdulillah satu Pengisian Ramadhan telah diaturkan untuk pelajar asrama. Perkara biasa, sebagai guru baru..[ saya budak baru belajar] ada kekurangan dan bermacam cabang masalah yang berlaku. Hampir putus asa, namun Alhamdulillah berjaya selesaikan hingga penghujung Ramadhan. Moge apa yang disediakan, memberi manfaat..walaupun tak banyak..moge2 ade manfaat walaupun sikit. aamin.

Pengalaman itu Mengajar Erti Hidup dan Mematangkan Diri. Yup..saye setuju. Masalah dan Dugaan yang diberi oleh Allah bukan sia-sia, bukan niat untuk menyusahkan hamba, tapi mengajar dan melatih untuk BERJAYA. Kesedihan itu bukan beerti Melemahkan tapi memberi Nikmat Gembira Setelah Duka Dalam Mengecapi BAHAGIA. Kite akan mengingati setiap detik yang dilalui, jatuh, bangun, sakit dan gembira..dan akhirnya jelas ternyata, ada Hikmah yang tersedia..itulah kenangan perjalanan yang membahagiaan apabila dikenang. Jika tidak diuji dengan cabaran dan dugaan, kosonglah kenangan untuk dikenang..tidak ada turun dan naik dalam hidup, bermakna sunyilah hidup daripada segala perasaan gembira, sedih, letih dll yang dianugerahkan, bermakna juga, statistik kehidupan kita hanya mendatar sahaja..tidak ada pusingan roda, Sungguh tak Menarik! =)

Senyum Sebagai Penawar..Yes, itu ubatnya...setelah merancang, berusaha dan berdoa & bertawaqal..hanya padaNya, insyaAllah penawar segala masalah akan terzahir untuk memberikan semangat dan meneruskan langkah. Walaupun dalam kedukaan, dan hampir putus asa, Allah tetap gerakkan antibody, menggerakkan segala urat saraf untuk teruskan VISI dan MISI perjuangan. Maka terzahirlah senyuman walau dalam KEPENATAN, senyuman menyembuhkan KELEMAHAN & KESUKARAN dan senyuman memberikan isyarat kepada minda supaya jangan mengalah dan teruskan semangat sehingga titisan terakhir, teruskan apa yang telah kite mulakan. Jadi jangan memandang remeh terhadap senyuman yang kite zahirkan. Jika hampir putus asa, fikir dan fokus kembali pada MATLAMAT utama perjuangan..adekah meraih Redha Allah atau manusia? Jika Allah, jangan lemah hadapi cabaran apabila ade manusia yang tidak bersetuju, menentang dan membenci kita melakukan sesuatu. Itu cebisan latihan untuk kite belajar menguruskan emosi, mental, fizikal dan tanggapan kita pada manusia. Jadi jangan bersangka buruk pada manusia, itu semua Allah aturkan. Allah berikan manusia yang menyukai kita, Allah berikan manusia yang membenci kita, Allah berikan manusia yang salah faham pade kite, Allah berikan manusia yang sentiasa berikan semangat pada kite...semua itu Allah berikan sebagai cebisan latihan untk kite bangun menjadi Hamba-Nya yang taat dan tidak bergantung pada manusia. Jangan bimbang dengan masalah (tentangan), jika apa yang kita lakukan untuk menikmati Redha Allah, jangan bimbang jika apa yang hendak kita usahakan, cara dan gaya bertetapan dengan apa yang dianjurkan oleh Allah. Jadi bersangka baik sepanjang menjalani kehidupan kerana yang pasti itu Kasih Sayang daripada Dia.

Balasan Buruk atau Baik?. Setiap yang kita lakukan pasti menginginkan perkara yang baik-baik sahaja sebagai balasan. Tidak salah mengharap tapi jangan silap percaturan. Dunia ini luas, pelbagai warna dan gaya pelbagai rasa dan rona. Jadi berpijak di bumi yang nyata. Seperti Firman Allah dalam Surah Al-ankabut ayat 2-3:

" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan: "Kami telah beriman," sedangkan mereka belum diuji?. Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."


Jadi, hati-hati mengharap...letakkan Harapan pada Allah jika tak nak terlalu bersedih jika tak dapat apa yg kita harapkan. Kita pasti Diuji...dan balasan buruk itu bukanlah bermaksud Allah tidak sayangkan hambaNya, tpi kalau dapat yg baik...sahaja, tak de lah perjuangan utk mendapatkan yang baik daripada yg buruk dan jangan sangka "buruk" itu tiada manfaatnya..itu semuanya adalah pengalaman yg perlu difikirkan dan jadikan pedoman.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui." [Surah Al-Baqarah: 216]


Apapun, Alhamdulillah..diakhir Slot Pengisian Ramadhan, hati saya berbunga-bunga. Nafas dihembus penuh makna. Alhamdulillah...semuenya pengalaman untuk memperbaiki, memahami, menyesuaikan diri, pengajaran untuk lakukan yang lebih terbaik pade mase akan datang. Terime kasih, pada semue pihak yang berikan kerjasama, terime kasih kepada penceramah jemputan yang terdiri daripada guru SMKC dan Mahasiswa IPG Tengku Ampuan Afzan Kuala Lipis.


" (Tidak demikian) bahkan barangsiapa yang menyerahkan diri kepada Allah sedang dia berbuat kebajikan, maka baginya paa disisi Tuhannya dan tidak ada kekhuatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati." [Surah al-Baqarah : 112]

Jadi, begitulah kehidupan..pelbagai cerita dan kisah. Hadapi dengan berlapang dada. InsyaAllah...Allah sentiasa bersama. InsyaAllah, jumpe dilain entry...Moge diberikan kejernihan hati, mencintai hanya pada Ilahi.=)


P/S : Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat.” - Hadis Riwayat Imam Bukhari.

"Always Be There"